Onderhoud

HARDPLASTIC PLATEN.

Hardplastic oppervlakken zijn hygiënisch en gesloten. Zij hebben geen bijzonder onderhoud nodig. De normale poetsmiddelen zijn overbodig, meubelglans en boenwas kan men beter niet gebruiken. In de “dalen” van de oppervlaktestructuur vormen zich anders onhygiënische, kleverige lagen, die het vuil vasthouden. Hardplastic oppervlakken moeten weliswaar regelmatig schoongemaakt worden, maar dan met zachte schoonmaakmiddelen. Met een vochtige doek en eventueel wat afwasmiddel kan men de meeste verontreinigingen zonder problemen de baas. In geen geval mag men voor het reinigen schuurmiddelen (Vim, staalwol, schuursponzen enz.) gebruiken.

 

Kleine vervuiling (stof, klein vuil): 

Reiniging met droge of vochtige papieren doekjes, huishouddoekje of spons. Bij vochtige reiniging daarna droogwrijven.

 

Normale vervuiling (vet, olie, grof vuil, vingerafdrukken, kalkresten, roest, koffie, thee, was, bloed, etc.):

Reiniging met huishouddoekje of zachte nylonborstel en wasmiddel, groene zeep, afwasmiddel. Eventueel langere tijd in laten werken en met helder water grondig naspoelen. Geen nylonborstel gebruiken op hoogglansplaat.

 

Sterke vervuiling i.v.m. verkleuring door lange inwerking van thee, koffie, vruchtesappen enz.:

Reiniging met wasmiddel en (alleen af en toe) bleekmiddel.

 

Sterke vervuiling i.v.m. potlood, vilt-, merk-, lippenstift, balpen, waskrijt, was, schoensmeer, nicotine:

Reiniging met organische oplosmiddelen zoals aceton, spiritus, wasbenzine, perchlooretyleen. Let op de gebruiksaanwijzingen !

 

Sterke vervuiling i.v.m. verf (wateroplosbare dispersiemiddelen, middelmatige oplosbare verf, tweekomponenten verf, verfresten en spatten, stempelinkt, verf uit spraydozen):

Reiniging met water of organische oplosmiddelen. Tweekomponenten verf direct verwijderen 

 

Sterke vervuiling i.v.m. lijm (wateroplosbaar, dispersies):

Reiniging met water of organische oplosmiddelen.

 

Sterke vervuiling i.v.m. tweekomponenten lijm, ureumhars, melaminehars, phenolhars:

Direct verwijderen ! Niet hard laten worden ! Belangrijk bij het schoonmaken van sterke vervuiling is het naspoelen met helder, warm of koud water en het drogen met een papieren doek om strepen te voorkomen.

 

LAKWERK MDF.

Normale reiniging met anti-statische poetsdoek (platendoek b.v.). Indien zeer vuil met zachte licht vochtige doek en een zacht reinigingsmiddel (bv. sterk verdunde Andy) afdoen. Na oplevering van het werk (eventueel) 1x dun insmeren met Sfero en uitpoetsen. Meubel gaat dan tijdelijk iets harder glimmen. Dit dan 1x per jaar herhalen.

 

LAKWERK FINEER.

Normale reiniging met anti-statische poetsdoek (platendoek b.v.). Indien zeer vuil met zachte licht vochtige doek en een zacht reinigingsmiddel (bv. sterk verdunde Andy) afdoen. Na oplevering van het werk (eventueel) 1x dun insmeren met Sfero en uitpoetsen. Meubel gaat dan tijdelijk iets harder glimmen. Dit dan 1x per jaar herhalen.

 

NATUURSTEEN BLADEN.

Met schoon water reinigen. 3x per jaar met Lithofin vlekstop behandelen. (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking).

 

CORIAN BLADEN.

Onderhoud: Schoonmaken met natte doek, evt. met warm water en zeep. Vlekken zonodig met schurend schoonmaakmiddel verwijderen. Reparatie: Beschadigingen zoals insnijdingen van messen, brand- plekken, e.d. kunnen naar gelang de ernst van de beschadiging glad gepolijst worden met een schuurmiddel zoals een schuurspons of waterproef schuurpapier. Door schoonmaken kan het materiaal na verloop van tijd gaan glanzen. Het oppervlak kan dan door licht schuren weer mat gemaakt worden.

 

CERAMISTONE BLADEN.

U kunt uw Ceramistone werkblad dagelijks afnemen met een warme, vochtige doek. Hierna wrijft u dit droog met een microvezeldoek. Om uw Ceramistone werkblad intensief te reinigen raden wij u de onderhoudsset voor Ceramistone aan. Deze bestaat uit een Kemie Cleaner, speciale spons en een microvezeldoek.

 

MESSING CHROOM.

Onderhoud met koperpoets/zilverpoets.

 

MESSING GELAKT.

Normale reiniging met anti-statische poetsdoek (platendoek b.v.). Indien zeer vuil met zachte licht vochtige doek en een zacht reinigingsmiddel (b.v. sterk verdunde Andy) afdoen.

 

RVS.

RVS cleaner opbrengen en direct met een droge doek uitwrijven.

 

SPIEGELS/GLAS.

Onderhoud met water en spiritus of Glassex.

 

KURKLINOLEUM.

Normale reiniging met droge doek. Indien zeer vuil met vochtige doek en zacht reinigingsmiddel afdoen.

 

KUNSTLEER / STAMSKIN.

Stamskin kan met lauwwarme zeepsop (alkalivrije zeep) worden gereinigd. Eventueel een handborsteltje gebruiken. Het verdient de aanbeveling om dit op de volgende manier te doen: reinigen met een roterende (draaiende) beweging, dit om goed in de diepliggende poriën te komen. Altijd nawassen met schoon water en deppend droog maken. Hierdoor blijft er geen restvuil achter in de poriën. Wij raden u aan dit regelmatig te doen. Dit voorkomt dat huidvetten de soepelheid van de stamskin aantasten en het bevordert de duurzaamheid van stamskin. Nooit vlekkenwater of oplosmiddelen gebruiken. Een goede kamertemperatuur vergemakkelijkt de verwerking.

 

MONOCOAT.

Normale reiniging met een zacht reinigingsmiddel (Andy oid) of met Monocoat Soap zeep (voor behoud van de natuurlijke, matte look).